Søndag Aften
In Association with Amazon.com

FRITEKSTSØGNING
Søg blandt over 500 artikler


Støttet af Kulturministeriets bevilling til almenkulturelle tidsskrifter


oktober 1999


Århus Kunstmuseum sejler fortsat


Alle involverede jublede: Århus får et nyt kunstmuseum. Men der mangler stadig 12 mio kr. til driften - årligt.

Den 29. september indgik staten en aftale med Aarhus kommune og Århus Amt om det nye kunstmuseum. Alle pressekommentarer giver indtryk af, at nu er det bare med at komme igang med byggeriet. Men, der er fortsat alvorlige økonomiske problemer. Disse problemer skal løses inden et byggeri kan sættes igang.

Udækkede anlægsudgifter

De samlede bygge- og anlægsudgifter er vurderet til 350 mio kr. Siden projektet oprindelig blev søsat er byggesummen øget med 32 mio kr (Se Søndag Aften Arkiv). Aarhus kommune havde håbet at få staten til at bidrage med 81 mio kr. Staten giver 0 kr. til byggeriet. Det giver en udækket anlægsudgift på 113 mio kr. Forrenter man dette med 7% årligt, vil Århus Kunstmuseum få en årlig renteudgift på 8 mio kr.

Udækkede driftsudgifter

Den samlede drift af det nye museum er ventes at koste 17 mio kr. Til dette skal lægges renteudgiften på 8 mio kr.
Staten har - efter års pres - nu givet tilsagn om årlig driftsstøtte på 8,5 mio kr (en væsentlig stigning i forhold til nuværende tilskud på 1,5 mio kr). Aarhus kommune giver for øjeblikket 4,3 mio.
Udgifterne er altså 25 mio årligt, indtægterne ialt 12,8 mio kr. Manko: godt 12 mio kr. Man er altså halvvejs til at klare driftsudgifterne inkl. renter - og 4 mio fra at klare driftsudgifterne, hvis man ser bort fra renterne.

Lokale tilskud

Århus Amt har endnu ikke besluttet, hvor meget man vil give i tilskud, ligesom Aarhus kommune ikke har besluttet, hvor meget mere end de nuværende 4,3 mio man vil give til driften. De to kommunale parter forventes ikke at dække resten af driftsbudgettet.

De involverede kan glæde sig over, at de centrale politiske parter har tilsluttet sig forslaget. Det politiske commitment er så stærkt, at der skal findes løsninger på økonomien. Men ingen kan i dag sige, hvem der kommer til at betale regningen. Og hvor meget det kan gå ud over visionen for det nye kunstmuseum.

Så megen postyr...for så lidt

Forhandlingsforløbet mellem Aarhus kommune og Århus Amt på den ene side og staten på den anden side har været langtrukkent og præget af omveje.
Statsministeren kom tidligt til at udtrykke sin positive vilje - men blev modsagt af de radikale kulturministres manglende lyst til at gå ind for projektet.

Socialdemokratiet har været langt mere positive end de radikale - blandt andet fordi relationen til Aarhus er vigtig for Socialdemokratiet, hvor de lokale socialdemokratier har bundet sig stærkt for det nye kunstmuseum.

Dette er også forklaringen på det højst usædvanlige i at finansministeren deltager i den afgørende forhandling på kulturministeriets område. I statens øjne er en merbevilling på 7 mio kr en lille sag. Alt for lille til at finansministeren skal bruge sin tid på det. Men det socialdemokratiske pres i sagen gør, at nogen skal holde kulturministeren i hånden. Problemet er, at kulturministeren har skrevet under med ført hånd - og det vil med stor sikkerhed vise sig i det efterfølgende forløb, hvor kulturministeriet ikke reelt vil føle sig som part i sagen.

Læs også:
Aarhus får sit kunstmuseum
Aarhus kommende kunstmuseum
Kvalitet i dansk museumspolitik

Søndag Aften 1099

Må gerne kopieres eller citeres med angivelse af Søndag Aften som kilde.

[Næste artikel]

 



Samlet oversigt over
CulturCronikker 1997-2007





 




arkitektur & design | biblioteker | film | internet | kunst | litteratur | musik | teater & dans

colofon | | links | søg | debat | gæstebog | nyhedsbrev | @ -mail til redaktionen

© 1997- Søndag Aften. All rights reserved.